Έχει εισέλθει το νέο “Δώρο Πάσχα” για συνταξιούχους – Υπάρχουν 7 κατηγορίες δικαιούχων.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του έκτακτου επιδόματος σε συνταξιούχους, το οποίο ονομάζεται “Δώρο Πάσχα”. Το επίδομα θα δοθεί σε όσους δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους τον περασμένο Ιανουάριο λόγω προσωπικής διαφοράς. Το ποσό θα είναι από 200 έως 300 ευρώ και θα δοθεί σε 7 διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων.

Οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.600 ευρώ τον μήνα δεν θα λάβουν κανένα έξτρα ποσό. Αρχικά, τα χρήματα ήταν να μπουν μαζί με τις συντάξεις Απριλίου, αλλά αποφασίστηκε ότι θα γίνει μια εμβόλιμη πληρωμή την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που έχασαν την αύξηση 7,75% θα λάβουν διαφορετικό επίδομα, ανάλογα με τη σύνταξη που λαμβάνουν και άλλα κριτήρια. Υπάρχουν 7 κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίες καλύπτουν συνταξιούχους με συντάξεις από 800 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, 560.000 συνταξιούχοι έως 1.100 ευρώ θα λάβουν 300 ευρώ, ενώ 394.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 250 ευρώ./p>

Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκαν και δύο κατηγορίες που θα λάβουν 200 ευρώ εφάπαξ βοήθημα:

  • 33.000 συνταξιούχοι με άρθροισμα συντάξεων 1.100 έως 1.600 ευρώ και έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξη έως 3,49%
  • 125.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,99%

Συνολικά τα 200 ευρώ θα λάβουν 158.000 συνταξιούχοι.

Συντάξεις Απριλίου 2023: Η τελευταία πληρωμή

  • Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν τη σύνταξή τους την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, και η κατάθεση έγινε το απόγευμα Δευτέρας.
  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, θα πληρωθούν τη σύνταξή τους την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. Η κατάθεση έγινε το απόγευμα της Τρίτης.
  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8, θα πληρωθούν τη σύνταξή τους την Πέμπτη 30 Μαρτίου, με την καταβολή να γίνεται σήμερα το απόγευμα.

Δώρο Πάσχα ΟΑΕΔ: Πότε καταβάλλεται το 2023

Δώρο Πάσχα από τον ΟΑΕΔ θα λάβουν και οι δικαιούχοι άνεργοι που λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Οι άνεργοι λαμβάνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που δικαιούνται λίγο πριν από την Μεγάλη Πέμπτη. Ενδεχομένως, να προηγηθεί η πληρωμή του και φέτος από την ημερομηνία που πληρώνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (φέτος στις 16 Απριλίου 2023).

Οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι δικαιούνται ολόκληρο το δώρο του Πάσχα (12,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας), εφόσον λαμβάνουν το τακτικό επίδομα ανεργίας για όλη την παραπάνω χρονική περίοδο.

Το Δώρο Πάσχα για τους ανέργους είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται δώρο Πάσχα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Πότε πληρώνεται το δώρο Πάσχα 2023 στον ιδιωτικό τομέα

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Οι αρχές έχουν την υποχρέωση να παρεμβαίνουν αμέσως σε περιπτώσεις παραβάσεων, πραγματοποιώντας αποτελεσματικούς ελέγχους και είναι απαραίτητο να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τη διαδικασία του αυτοφώρου και την επιβολή των κατάλληλων κυρώσεων.

δειτε ακομα