Μέτρα ύψους δισεκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών

Παρά την ταλαιπωρημένη οικονομική κατάσταση που προέκυψε από τις πλημμύρες, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, τα οποία υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και κατανέμονται ως εξής:

-411 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πριν τα Χριστούγεννα, 750.000 συνταξιούχοι με διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ θα λάβουν ένα επίδομα αντιστάθμισης για την έλλειψη αυξήσεων στη βασική σύνταξή τους. Το συνολικό κόστος του επιδόματος αυτού, που ανέρχεται σε 107 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι μικρότερο από το περσινό.

-200 ευρώ για άθροισμα συνταξεών μέχρι 700 ευρώ

-150 ευρώ για συντάξεις από 701 εώς 1100 ευρώ

-100 ευρώ για συντάξεις από 1101 εώς 1600 ευρώ

Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με τους ίδιους όρους όπως και πέρυσι. Ωστόσο, τα οικονομικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, δηλαδή έως 16.000 ευρώ για μονόκλινα νοικοκυριά και 24.000 ευρώ για νοικοκυριά με παιδιά.

Παράλληλα, θα επιβληθεί περιορισμός σε φυσικά πρόσωπα που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν ετήσια πωλήσεις άνω των 80.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές που δεν χρησιμοποίησαν φυσικό αέριο για θέρμανση δεν θα λάβουν διπλάσιο επίδομα, όπως συνέβη πέρυσι.

Ο αναπροσανατολισμός αυτός θα μειώσει το τελικό κόστος των μέτρων σε 237 εκατομμύρια ευρώ από 280 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Μέσα στον Οκτώβριο, οι αγρότες θα λάβουν την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 225.000 δικαιούχους.

Για τους πολίτες της Έβρου και της Θεσσαλίας, περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη, το πρόγραμμα market pass παρατείνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς και αυξάνεται στα 44 ευρώ το μήνα, με προσαύξηση 20 ευρώ ανά παιδί, με συνολικό κόστος 35 εκατομμύρια ευρώ.

Από το 2024, θα υπάρξει αύξηση στις συντάξεις για όσους δεν έχουν περιθώριο για αύξηση περίπου 3%, με τελικό κόστος περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η τελική αύξηση θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Από το νέο έτος, θα καταργηθεί το ποσοστό παρακράτησης του 30% από τις συντάξεις των εργαζομένων συνταξιούχων και θα αυξηθεί το επίδομα μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες σε 9 μήνες και σε 150 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα, με συνολικό κόστος 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μόνη νέα επιβάρυνση προβλέπεται να είναι το τέλος αντιμετώπισης συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που θα επιβληθεί σε τουριστικά καταλύματα και σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση. Το ποσό αυτό θα κυμαίνεται από 1 έως 6 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των αστέρων του καταλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, τα έσοδα από αυτό το μέτρο εκτιμώνται σε 240 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιβάλει ΦΠΑ και τέλη παρεπιδημούντων σε όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, που ανήκουν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονται τρία ή περισσότερα ακίνητα.

δειτε ακομα