Καλή εξέλιξη στην ελληνική οικονομία σημειώνει το ΔΝΤ

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν προκλήσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτή είναι η εκτίμηση που προκύπτει από την ετήσια διαβούλευση του άρθρου IV που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 1 έως τις 14 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να συγκλίνει ξανά εισοδηματικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από μία περίοδο στασιμότητας και χαμηλών επενδύσεων. Οι κύριοι λόγοι αυτής της τάσης είναι η ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης και οι επενδύσεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ταμείων (Next Generation EU). Σύμφωνα με το ΔΝΤ, προβλέπεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, μετά από αύξηση κατά 2,3% το 2023. Όσον αφορά την ανεργία, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται.

Η ισχυρή ζήτηση και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν βοηθήσει το χρέος να μειωθεί σε ποσοστό κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, μετριάζοντας τους κινδύνους για τη χρηματοδότησή του. Το χρέος προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 158% του ΑΕΠ φέτος από 167,4% το 2023.

Παρά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, η οικονομία αντιμετωπίζει μακρο-πιστωτικές προκλήσεις, καθώς και διάφορα άλλα προβλήματα.

Σχετικά με τις επιλογές για τις πολιτικές, το Ταμείο υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και την υποστήριξη των πράσινων και περιεκτικών επενδύσεων και δαπανών στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, παρέχοντας ταυτόχρονα στήριξη σε ευάλωτες οικογένειες. Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ανάγκη για συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ προτείνει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της παραγωγικότητας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και της εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, καθώς και τον εξορθολογισμό των κανονιστικών πλαισίων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα