Επενδυτική βαθμίδα Ελλάδα: Γιατί είμαστε όλο και πιο κοντά

Ο οίκος S&P επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές, λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής ανθεκτικότητας και της στήριξης από την ΕΕ. Ο οίκος αναφέρει ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 και αναμένει να συνεχιστεί αυτή η τάση. Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες και το ΑΕΠ αυξήθηκε 5,9% το 2022. Ο S&P εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει τουλάχιστον το 2,5% το 2023 και κατόπιν θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% την περίοδο 2024-2026.

Σύμφωνα με τον S&P, το 2022 σημειώθηκαν θετικές χορηγήσεις τραπεζικών δανείων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι προσπάθειες για το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών του συστήματος απέφεραν αποτελέσματα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 8,2% των συνολικών δανείων τον Δεκέμβριο του 2022. Επίσης, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις απέφεραν καρπούς και υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2022. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της Ελλάδας εξακολουθούν να περιορίζονται από τις υψηλές εξωτερικές ανισορροπίες, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να αυξήθηκε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2022, αλλά αναμένεται να περιοριστεί τα επόμενα χρόνια λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας και της αύξησης του τουρισμού.

low-angle photography of column ruins during daytime

Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, με μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, αλλά το προφίλ του είναι ευνοϊκό και αναμένεται να μειωθεί στο 145% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023. Οι εκλογές για την επόμενη κυβέρνηση θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου 2023 και αναμένεται να σχηματιστεί μια δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού που θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να έχει κίνητρα για να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς θα υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης και απτά οφέλη από την αναδιάρθρωση της οικονομίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντική βελτίωση και ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβαθμίζει την προοπτική της από «σταθερή» σε «θετική». Η έλλειψη αποφασιστικότητας της επόμενης κυβέρνησης στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί ρίσκο, αλλά ακόμη και χωρίς αλλαγή πολιτικής, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό χάσμα. Η χώρα έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, έχει επιτύχει δημοσιονομική βελτίωση και έχει αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 26 δισ. ευρώ. Συνεχίζοντας μια συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική, είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

δειτε ακομα

δειτε ακομα