Η Σαουδική Αραβία εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης στην τράπεζα BRICS

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS κάνει προσπάθειες να διευρύνει τα μέλη της προκειμένου να αναπτύξει τα κεφάλαιά της και να αντιμετωπίσει τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που ελέγχονται από δυτικές χώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στη Σαγκάη, η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας και πρόεδρος της τράπεζας, Ντίλμα Ρούσεφ, επεσήμανε ότι η τράπεζα αναζητά νέα μέλη σε διάφορα επίπεδα γεωγραφίας και ανάπτυξης σταδίου.

Τα νέα μέλη θα ενισχύσουν την τράπεζα, προσφέροντας περισσότερους πόρους για να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και να αυξήσει τη δυνατότητά της να κινητοποιεί κεφάλαια. Η τελευταία χώρα που εξέτασε τη δυνατότητα ένταξης στην τράπεζα είναι η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τα Financial Times. Η τράπεζα BRICS δημιουργήθηκε το 2014 ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και μέλος μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χώρα μέλος του ΟΗΕ.

Πρόσφατα, το Μπανγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισημοποίησαν τη συμμετοχή τους στην τράπεζα BRICS, και η Αίγυπτος εισήχθη τον Φεβρουάριο του 2023. Η Ουρουγουάη αναμένεται σύντομα να γίνει μέλος της τράπεζας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Ding Xuexiang, κάλεσε την τράπεζα να συνεχίσει να προσελκύει νέους εταίρους και να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση οικοδομών υποδομών.

economy global 1

Σε δηλώσεις της, η Ρούσεφ τόνισε τη σημασία των πολυμερών τραπεζικών οργανισμών για τις αναπτυσσόμενες χώρες και την πρόκληση που αντιμετωπίζουν συχνά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης και κεφαλαίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα