Μισθολογικές Αυξήσεις Στους Δημόσιους Υπαλλήλους στη Γερμανία Μέσα από Απεργίες Διαρκείας

Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στους δήμους της Γερμανίας επιτέλους επιτυγχάνουν σταδιακές αυξήσεις στους μισθούς τους μετά από μακροχρόνιες απεργίες και διαπραγματεύσεις σε διάφορους κλάδους του δημόσιου τομέα, όπως μεταφορές, νοσοκομεία, και ταχυδρομεία, με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ να δηλώνει τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (23/4) ότι κατέληξαν σε μια υπεύθυνη μισθολογική συμφωνία.

Η πίεση για τη συμφωνία ήταν μεγάλη λόγω του πληθωρισμού στη Γερμανία, που έφτασε το 7,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 22,3%.

Αξιόλογη Αύξηση Μισθού

Περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενοι στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τους δήμους θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 5,5% ή τουλάχιστον κατά 340 ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2024. Από τον Ιούνιο του 2023 θα τους καταβληθεί σε αρκετές δόσεις αφορολόγητο ποσό 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να αποφευχθούν νέες απεργίες.

Το Verdi και η ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ζητούσαν μισθολογική αύξηση 10,5% και τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως για 12 μήνες, όμως η συμφωνία που επιτεύχθηκε αξίζει αναφοράς.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Verdi, Φρανκ Βέρνεκε, σχολίασε ότι με αυτόν τον συμβιβασμό φτάσανε στα όριά τους, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το μισθολογικό συνεχίζονται με άλλους κλάδους όπως οι σιδηροδρομικοί.

Στα τέλη του 2022 σχεδόν 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη βιομηχανία στη Γερμανία κέρδισαν μισθολογική αύξηση 8,5% για δύο χρόνια. Στον κλάδο των αερομεταφορών, το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου του Βερολίνου έχει κηρύξει απεργία τη Δευτέρα έπειτα από έκκληση του Verdi.

δειτε ακομα