Λαδί στη «φωτιά» από τον Μακρόν – Τροποποίηση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ενεργοποίησε μια ειδική συνταγματική διαδικασία για να παρακάμψει την ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα εγκριθεί, αλλά δείχνει επίσης ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση. Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Αυτό ανακοινώθηκε εν μέσω αποδοκιμασιών και αντιδράσεων από την αριστερά, η οποία άρχισε να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο και να αποδοκιμάζει την πρωθυπουργό. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης και η συνεδρίαση έληξε.

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ανεξέλεγκτο θυμό», έπειτα από πολλές εβδομάδες απεργιών και κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, όμως είναι απίθανο να περάσει αφού οι περισσότεροι συντηρητικοί βουλευτές θα τη στήριζαν σε μι

δειτε ακομα

δειτε ακομα