Η Γαλλία κορυφαία στην αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων

Στις 5 Μαΐου 2017 η Γαλλία έζησε ένα καθοριστικό στιγμή. Ήταν τότε που hackers ανέβασαν 20.000 ηλεκτρονικά μηνύματα της προεκλογικής ομάδας του Εμανουέλ Μακρόν σε μια ιστοσελίδα. Η διαρροή έγινε λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, πίσω από αυτούς βρισκόταν το Κρεμλίνο.

Τα “MacronLeaks” δεν εμπόδισαν τη νίκη του Μακρόν, αλλά άλλαξαν πολλά στη Γαλλία. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι πλέον η Γαλλία είναι πρωτοπόρος στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης. Αυτή η επιτυχία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ειδικά εν όψει των ευρωεκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Αυξάνονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης

Από το 2017 γνωρίζουμε την απειλή της παραπληροφόρησης, λέει ο Μαρκ Αντουάν Μπριγιάν, επικεφαλής του γαλλικού Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Επιρροή (Viginum). “Οι απόπειρες παραπληροφόρησης εντείνονται, όπως φάνηκε στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων και σε άλλα γεγονότα”, εξηγεί ο ειδικός.

Το Παρατηρητήριο Viginum αποκαλύπτει τακτικά απόπειρες παραπληροφόρησης στη Γαλλία. Μια από τις εκστρατείες ήταν η “Σωσία” σε επτά χώρες της ΕΕ που στόχευε να παραποιήσει ειδήσεις και το λογότυπο διάσημων μέσων για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μια άλλη περίπτωση ήταν το Portal Combat Network, με 193 ιστότοπους που διέδιδαν φιλορωσική προπαγάνδα σε διάφορες χώρες.

Στόχος: Η διαίρεση των δυτικών κοινωνιών

Η Ρωσία θέλει να διαιρέσει τις κοινωνίες των δυτικών χωρών, λέει ο Νταβί Κολόν, ειδικός σε θέματα χειραγώγησης πληροφοριών. “Η Γαλλία είναι στόχος εκστρατειών χειραγώγησης λόγω της παρουσίας του στρατού μας και των πολιτικών μας θέσεων”, προσθέτει ο Αρτίρ ντε Λιντεκέρκε.

Οι τελευταίες εμπειρίες δείχνουν ότι η Γαλλία είναι πλέον ισχυρή απέναντι στην παραπληροφόρηση και μπορεί να την αντιμετωπίσει με επιτυχία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα