Γκουτέρες: Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει κράτος

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους και κάθε άρνηση αυτού του δικαιώματος είναι απαράδεκτη. Αυτές τις δηλώσεις έκανε στη σύνοδο των Αδεσμεύτων Χωρών στην Ουγκάντα.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η άρνηση να γίνει δεκτή η λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, καθώς και η άρνηση του δικαιώματος ενός κράτους για τον παλαιστινιακό λαό είναι απαράδεκτες. Υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύγκρουση που αποτελεί σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, επιδεινώνοντας την πόλωση και υποκινώντας τους εξτρεμιστές σε όλον τον κόσμο.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, πλειονότητά τους πολίτες. Περίπου 250 άτομα απήχθησαν και από αυτούς οι 132 παραμένουν σε ομηρεία στη Γάζα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 25 ομήρους έχουν σκοτωθεί. Περίπου 100 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 24.000 – στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Την Δευτέρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γάζα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα