Ευρώπη: Μπερδέματα μετά τη συμφωνία για τη Μετανάστευση

Τα τελευταία χρόνια, έκτοτε με τη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία, και αφού δεν βγήκε και πολύ αποτελεσματική, όλοι στην ΕΕ έλεγαν πως πρέπει να γίνει κάτι με τη μεταναστευτική. Αλλά, όπως πάντα, δεν είχαν όλοι την ίδια άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Κι αυτό ήταν το βασικό κοντέξ.

Κάποιοι ήταν υπέρ της μείωσης των μεταναστών, ενώ άλλοι ήθελαν να διευκολυνθεί η είσοδός τους. Κάποιοι ήθελαν τα σύνορα να κλείσουν, άλλοι όχι. Κεντρική Ευρώπη ζητούσε συνεισφορά από Νότια Ευρώπη και να μοιραστεί δίκαια το βάρος. Νότια Ευρώπη ήθελε όλες τις χώρες να μοιραστούν ισάξια το βάρος της μεταναστευτικής ροής.

Η Ευρωβουλή συζητά το θέμα εδώ και χρόνια και δεν καταφέρνει να βρει λύση ή έναν συμβιβασμό. Η συμφωνία για τη μετανάστευση που εγκρίθηκε χθες είναι περίπου ίδια με το αμφιλεγόμενο προηγούμενο σχέδιο. Είναι η επίδραση της αναδυόμενης ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ, που έχει ως κύρια ατζέντα της τη μεταναστευτική πολιτική.

Κεντροδεξιά, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι φοβούνται την ανόδο της ακροδεξιάς που βασίζεται στη ρητορική για τη μετανάστευση. Γι’ αυτό, τα έβαλαν βιαστικά με τη συμφωνία, ώστε να έχουν “όπλο” ειδικά για τις ευρωεκλογές.

Αλλά ακόμα και έτσι, υπήρχαν αντιθέσεις σε κάθε στάδιο και λεπτομέρεια. Οι κεντροδεξιοί ήθελαν αυστηρότερη συμφωνία για να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά, με τους αριστερούς να μην την αποδέχονται ως δική τους.

Η νέα συμφωνία δεν θα αλλάξει πολλά, ούτε θα λύσει προβλήματα αποτελεσματικά. Οι αντιθέσεις θα παραμείνουν, αλλά επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να τις κρύψουν και θα παρουσιάσουν τη νέα συμφωνία ως επιτυχία.

Σύμφωνα με το Guardian, η ψηφοφορία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών και θα λήξει έτσι τα οκτώ χρόνια αδιέξοδο στη διαχείριση των συνόρων και του ασύλου.

Με τη νέα συμφωνία, προβλέπεται γρηγορότερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και αποτελεσματικότερες επιστροφές, με βελτιωμένη ταυτοποίηση στα σύνορα. Επίσης, οι χώρες μέλη μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο, να συνεισφέρουν οικονομικά ή να παρέχουν επιχειρησιακή υποστήριξη. Τέλος, εγκαθίδρυται νέο προαιρετικό σύστημα επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα