Έναρξη επιδρομών – ΗΠΑ εφαρμόζουν αντίποινα κατά μήκους των συνόρων Ιράκ – Συρίας

Οι ΗΠΑ άρχισαν επιδρομές κατά μήκους των συνόρων Ιράκ-Συρίας, απαντώντας στην φονική επίθεση με drone, η οποία οδήγησε στον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, όπως αναφέρουν αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι διάφορες τοποθεσίες στις περιοχές της ερήμου της Συρίας και στα σύνορα Συρίας και Ιράκ βρέθηκαν υπό “αμερικανική επίθεση”, επιφέροντας θύματα και τραυματίες.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Associated Press ότι οι αρχικές επιδρομές των ΗΠΑ από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν το αρχηγείο διοίκησης και ελέγχου, την αποθήκευση πυρομαχικών και άλλες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, πιστεύεται ότι αυτά τα χτυπήματα αποτελούν μόνο το πρώτο μέρος μιας επεκτεταμένης αντίδρασης από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενάντια στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι αναμένεται επίσημη δήλωση μέσα στην επόμενη ώρα.

Οι επιδρομές ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την άφιξη των σορών των τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ιορδανία, στην αεροπορική βάση του Ντόβερ στο Ντέλαγουερ.

Η επίθεση στην Ιορδανία αποτέλεσε το πρώτο θανάσιμο χτύπημα εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο και ανέδειξε μια σοβαρή εξάρτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι το drone που σκότωσε τους τρεις στρατιώτες τους και τραυμάτισε επιπλέον 40 ανθρώπους ήταν κατασκευασμένο από το Ιράν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πλήγματα, αναφέροντας ότι χτύπησαν πάνω από 85 στόχους.

Μέσω ανάρτησής της στο πρώην Twitter, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις 4 μ.μ. ανατολική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) στο Ιράκ και τη Συρία κατά της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και συνδεδεμένων ομάδων πολιτοφυλακής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα