Αλλαγές στο Αιγαίο με τα F-35 και Rafale

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν, συνειδητοποίησε ότι η Τουρκία θα έμενε χωρίς τα νέα F16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλιά μαχητικά, και ότι η Ελλάδα θα λάμβανε τόσο Rafale όσο και τα F 35, υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί στις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το παρασκήνιο αυτό αποκαλύπτεται από διαρροές σε τουρκικά μέσα, καθώς και από πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη.

Η έκδοση ένα τελεσίγραφο από τον πρόεδρο Μπάιντεν περιελάμβανε ένα κρυφό μήνυμα προς τον Ερντογάν. Συγκεκριμένα, αν ο Ερντογάν δεν προωθούσε άμεσα την έγκριση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τότε η πώληση των F16 στην Τουρκία θα ακυρωνόταν από τις ΗΠΑ, και θα επεταχύνονταν η πώληση των F35 στην Ελλάδα.

Η Τουρκία είχε καταθέσει αίτημα για 40 νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Ωστόσο, η Τουρκία δεν είχε εγκρίσει ακόμη την αγορά τους ενώ αποβλήθηκε από την κοινοπραξία για τα F-35.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Μπλίνκεν μετέφερε το περιεχόμενο του τελεσίγραφου στην Ελλάνική πλευρά, ενώ στη στρατηγική βάση Σούδας στην Κρήτη χρησιμοποιώντας το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Οι καθυστερήσεις από την Τουρκία σταμάτησαν αμέσως μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν, ενώ στις 23 Ιανουαρίου, ψηφίστηκε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το αποτέλεσμα αυτό ενθάρρυνε τις διαπραγματεύσεις για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά και να γίνει η πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Αθήνα, πιέζουν για εγγυήσεις ότι ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα