Οι φόβοι της Ινδίας για πιθανή αύξηση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου λόγω αποστάσεων

Η Ινδία επιδιώκει να διατηρήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή όπλων της, καθώς η επιδοτούμενη των Ρώσων ικανότητα να τους προμηθεύσει με πυρομαχικά και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων διαταράχτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί παραμένουν σε προσεκτική στάση, για να μην προκαλέσουν πιθανή επίταση των σχέσεών τους μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, μιας σημαντικής ανταγωνίστριας της Ινδίας.

Η Ινδία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο, στρέφεται σιγά-σιγά προς τη Δύση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιρροή τους στον Ινδο-Ειρηνικό χώρο, σχηματίζοντας μια ζώνη αντιστάθμισης της επιρροής της Κίνας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότεροι προμηθευτές όπλων της Ινδίας τα τελευταία 20 χρόνια ήταν οι Ρώσοι, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε την ανάγκη για διαφοροποίηση των προμηθειών.

Η Ινδία δε δείχνει διάθεση να υπογράψει σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία, καθώς αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι λόγοι της Ινδίας

Αν και η Ρωσία έχει καταθέσει προσφορές στην Ινδία για αγορά προηγμένων ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, επικεντρώνεται στην εγχώρια παραγωγή με δυτική τεχνολογία. Αυτή η προσέγγιση ταιριάζει με το πρόγραμμα “Make in India”, που ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή.

Η Ινδία προγραμματίζει να δαπανήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικό εξοπλισμό τα επόμενα δέκα χρόνια. Πέρυσι συνάφθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παραγωγή κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία.

Επιπλέον, οι δύο χώρες σχεδιάζουν να επιταχύνουν την τεχνολογική συνεργασία και συμπαραγωγή σε τομείς όπως η αεράμυνα και η πληροφορική.

Ο φόβος

Η Ινδία ανησυχεί ότι η ενίσχυση των δεσμών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από την Κίνα, με την οποία έχουν ήδη επικρατήσει εντάσεις στα σύνορα των Ιμαλαΐων. Από το 2020, οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 24 στρατιωτών. Για τον λόγο αυτό, η Ινδία δεν επιθυμεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στις σχέσεις του Κρεμλίνου με το Πεκίνο, το οποίο είναι ο μοναδικός σημαντικός αγοραστής ρωσικών προϊόντων.

Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί μετά τις αναταραχές που προκάλεσε η εισβολή της στην Ουκρανία, αν και μερικοί φόβοι παραμένουν για τον Κρεμλίνο.

Η Ινδία ενδιαφέρεται να αποκτήσει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη για το στόλο της αεροπλανοφόρου της, καθώς επίσης να κατασκευάσει υποβρύχια με γαλλική, γερμανική ή ισπανική τεχνολογία και μαχητικά αεροσκάφη με αμερικανικούς και γαλλικούς κινητήρες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα