Νέες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ για τις αλλαγές που αφορούν το επίδομα ανεργίας, τον κατώτατο μισθό, και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που είχαν γίνει το 2012. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαφωνία μεταξύ ΣτΕ και Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση.

Ο ΣτΕ είχε κρίνει παράνομες τις περικοπές στα δώρα, αντιτίθεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων της ΕΣΔΑ, και το Β’ Τμήμα του Άρειου Πάγου είχε κρίνει ότι η απόφαση γινόταν για δημόσιο συμφέρον. Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λόγω της διαφωνίας μεταξύ των δύο ανώτατων δικαστηρίων. Σύμφωνα με τον Τσουκαλά, η απόφαση επηρεάζει περίπου 300.000 συνταξιούχους.

Επιπλέον, ανέφερε τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας την ανάγκη για σύγκλιση των κατώτατων μισθών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνάφεια της αγοραστικής δύναμης με τη χαμηλή αμοιβή που προσφέρει η χώρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πιθανή αλλαγή στην αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας, προτείνοντας το σύνδεσή του με τον μισθό κάθε εργαζόμενου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα