Νέα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων – Τα νομοσχέδια που θα επηρεάσουν την πορεία τους

Ομολογούμενα, η απόφαση για νέα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων πήρε η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Αυτή η απόφαση παγώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ποινικές δίκες και τις δίκες του δημοσίου, αλλά και τη νομική βοήθεια, με άλλες διαδικασίες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα δικαστήρια φαίνεται να είναι κλειστά. Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 44-16, με τη μειοψηφία να υποστηρίζει την καθολική αποχή. Στην προηγούμενη απόφαση αποχής, ο αριθμός ήταν 12.

Τελικά, η απόφαση αυτή φάνηκε ότι είναι μονόδρομος, καθώς η στάση των δικηγορικών σωμάτων συνδέθηκε με την κατάθεση του ερανιστικού νομοσχεδίου και τους νέους νόμους. Δεδομένου ότι αυτά δεν έχουν κατατεθεί, η απόφαση λήφθηκε με την υποσημείωση ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση των συμφωνηθέντων άρθρων, τότε πιθανότατα η Συντονιστική μπορεί να ανακαλέσει την αποχή.

Το πλαίσιο

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να αποχωρήσουν, τουλάχιστον, από:

  • Όλες τις ποινικές δίκες, εκτός από αυτές στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα
  • Δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, εξαιρουμένων των ΟΤΑ
  • Δίκες Νομικής Βοήθειας
  • Την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds

Το νομοσχέδιο

Η απόφαση αυτή μπορεί να ανακληθεί εάν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εκτιμάται ότι θα μεταφέρει τις περίπου 200-300.000 υποθέσεις ετησίως που απασχολούν αυτή τη στιγμή τα δικαστήρια στους δικηγόρους. Αυτό, αφενός, θα ενισχύσει τη δραστηριότητα των δικηγόρων και, αφετέρου, θα μειώσει σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσής τους, προσφέροντας μια μεγάλη ανάσα στα δικαστήρια.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αντιμετωπίζει τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν ικανοποιεί τις αντιρρήσεις για δύο κρίσιμα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια: τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και τον νέο δικαστικό χάρτη.

Τι τους δίνει

Έτσι, χιλιάδες υποθέσεις πλέον μεταφέρονται εκτός δικαστηρίων και θα επιλύονται μόνο από δικηγόρους και σε λίγες περιπτώσεις από συμβολαιογράφους.

Μετά τη ρύθμιση για τα συναινετικά διαζύγια, που αφαιρέθηκαν από τα δικαστήρια και τώρα διευθετούνται από τους συμβολαιογράφους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναθέτει στους δικηγόρους:

  • Τις εγγραφές και τις συναινετικές εξαλείψεις υποθηκών
  • Τη σύσταση σωματείων, εκτός από τα πολιτιστικά
  • Την έκδοση κληρονομητηρίων
  • Τις ένορκες βεβαιώσεις
  • Τις αποδοχές κληρονομιάς

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, εκτός από τους δικηγόρους, θα επιλύονται και από τους συμβολαιογράφους.

Ένα ενδεικτικό στατιστικό στοιχείο είναι ότι μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικάστηκαν πέρυσι 12.000 εξαλείψεις υποθηκών και στο Ειρηνοδικείο 7.190 ένορκες βεβαιώσεις. Κατά συνέπεια, η αφαίρεση τους αφενός θα προσφέρει λύσεις στους δικηγόρους που δοκιμάζονται οικονομικά και, ταυτόχρονα, θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα