Η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα και οι σοβαρές επιπτώσεις

Επιστήμονες ανέδειξαν τη θλιβερή κατάσταση της χώρας στη χρήση αντιβιοτικών, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες στη δημόσια υγεία. Η ενημερωτική ημερίδα οργανώθηκε από διαφορετικούς φορείς, προβάλλοντας τη σημασία της ορθής πληροφόρησης για τη χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων.

medications 1853400 960 720

Το 2020, η Ελλάδα κατείχε την αμείωτη πρωτιά στην ΕΕ με 2.000 θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια, έναντι 100 της Νορβηγίας και 300 της Σουηδίας. Δύναμη στα νούμερα παρουσίασε η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, καθιστώντας εμφανές το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και της μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα.

Δημοσκοπήσεις ανακοίνωσαν ότι το ποσοστό των Ελλήνων που λάμβαναν αντιβιοτικά αυξήθηκε από 50% το 2013 σε 75% το 2023. Επίσης, το 16% τα προμηθευόταν χωρίς συνταγή, με το 32% να διατηρεί στο σπίτι τέτοια φάρμακα για άμεση χρήση.

Η ανεύθυνη χρήση αντιβιοτικών μας εκθέτει σε κίνδυνο και απαιτεί συνετή χρήση των φαρμάκων για την προστασία της υγείας μας. Ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης για το καλό των πολιτών, τονίζοντας την επικινδυνότητα της υπερχρήσης αυτών των φαρμάκων.

Αξίζει να αξιοποιήσουμε την ενημέρωση και την επιστήμη για τη διασφάλιση της υγείας μας, αποτρέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερχρήσης αντιβιοτικών. Αυτή η προσπάθεια αφορά τους πάντες και απαιτεί ενεργή προσπάθεια και κατανόηση από όλους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα