Πότε θα γίνει η αλλαγή ώρας σε θερινή στο επίσημο ανακοινωθέν του 2023;

Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή θα πραγματοποιηθεί κανονικά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2023, στις 26 του μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας έχει παγώσει από την έναρξη της πανδημίας και μετά.

«Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Ιστορικό: Πότε η Ελλάδα υιοθέτησε την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή ώρας υιοθετήθηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας πριν από δεκαετίες όταν τη δεκαετία του ’70 είχε ξεσπάσει πάλι μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη το 1973. Έτσι, αρκετές χώρες ακολούθησαν αυτή την πολιτική, μαζί με την Ελλάδα. Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία, σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3) για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά

δειτε ακομα