Αυξημένο επίδομα μητρότητας για τις νέες μανούλες τέλος Μαΐου

Στο τέλος Μαΐου, θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για το αυξημένο επίδομα μητρότητας που θα λάβουν οι νέες μανούλες. Οι μανούλες που γέννησαν από την Ιανουάριο του 2023 και μετά, θα λάβουν αναδρομικές αυξήσεις στο επίδομα γέννησης του 2023 και του 2024 μέχρι την Τρίτη 30 Απριλίου.

Συνολικά, περίπου 10.000 νέες μανούλες που γέννησαν φέτος θα λάβουν το νέο αυξημένο επίδομα, ενώ 63.900 μανούλες που γέννησαν μέσα στο 2023 θα λάβουν επιπλέον ποσά.

Το νέο επίδομα γέννησης αυξήθηκε και θα καταβληθεί ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ υπάρχει προοπτική η πληρωμή των αναδρομικών σε μία δόση αντί για δύο. Επίσης, το επιπλέον ποσό για όσους έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης θα καταβληθεί εφάπαξ στις 30 Απριλίου.

Για τις μη μισθωτές, η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 17 Απριλίου, με την υπουργό Εργασίας να ανακοινώνει την ημερομηνία από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι μητέρες θα λαμβάνουν για 9 μήνες το νέο κατώτατο μισθό, μετά από έλεγχο της ασφαλιστικής τους ενημερότητας. Επιπλέον, προβλέπεται και αναδρομική ισχύ για ορισμένες περιπτώσεις όσων μητέρων απέκτησαν παιδί πριν από το 2023.

Με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, η κυβέρνηση στοχεύει στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες και στην βελτίωση της οικογενειακής ζωής.

Συνολικά, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας επεκτείνεται σε ποικίλες περιπτώσεις ασφαλισμένων, με την καταβολή να γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα