Taste Atlas: Τέσσερα ελληνικά ποτά στα 79 καλύτερα του κόσμου – Αποθέωση για την τσικουδιά

Και αυτή τη φορά το ελληνικό στοιχείο είναι παρόν στη λίστα του Taste Atlas για τα κορυφαία οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο.

Παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση και δεν μπήκε στη δεκάδα, η τσικουδιά, το τσίπουρο, το κονιάκ Μεταξά και το ούζο βρίσκονται ανάμεσα στα 79 κορυφαία ποτά παγκοσμίως. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Speyside Scotch, ένα ουίσκι με ευρεία γκάμα γεύσεων από λουλούδια και φρούτα έως έντονα και πικάντικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σκωτία κατέχει επτά θέσεις ανάμεσα στα 79 κορυφαία ποτά, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

Η τσικουδιά έχει βαθμολογηθεί με 4,2 στα 5. Όπως αναφέρει το Taste Atlas, πρόκειται για κρητικό απόσταγμα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κρητική φιλοξενία. Σερβίρεται συνήθως καλά παγωμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απεριτίφ ή χωνευτικό, ενώ μπορούν να προστεθούν βότανα και ξύσμα εσπεριδοειδών για αρωματική νότα.

Το τσίπουρο, με βαθμολογία 4,1, παράγεται από τον 14ο αιώνα από ορθόδοξους μοναχούς. Η καθαρή μορφή του ποτού μπορεί να αναμιχθεί με βότανα και νερό, ενώ προτιμάται καλά παγωμένο και σε σφηνάκια, συνοδεύοντας ελληνικούς μεζέδες. Στην Κρήτη, αντίστοιχο ποτό με πιο έντονο άρωμα ονομάζεται τσικουδιά.

Το κονιάκ Μεταξά έχει βαθμολογία 3,7 και προέρχεται από ελληνικό κονιάκ με μυστικό συνδυασμό βοτάνων και αρωματικών. Κάθε μείγμα ωριμάζει τουλάχιστον τρία χρόνια πριν παρασκευαστεί, προσφέροντας πλούσια γευστική εμπειρία.

Το ούζο, με 3,5 αστεράκια, είναι διάσημο ελληνικό ποτό που παράγεται από το 1830. Αραιώνεται με νερό και αρωματίζεται με γλυκάνισο και βότανα, ενώ συνοδεύει ιδανικά τους ελληνικούς μεζέδες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα