Μακροχρόνια covid – μεταλλάξεις: Ποια μεταλλαγή είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει το σύνδρομο.

Μια νέα ελβετική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η παραλλαγή του κορονοϊού, Όμικρον, έχει λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε μακρά Covid σε σύγκριση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στην αρχή της πανδημίας. Επίσης, η μακρόχρονη Covid δεν είναι πιθανότερη στους ανθρώπους με πρώτη λοίμωξη λόγω Όμικρον, από ό,τι σε όσους ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό. Η μελέτη αυτή ανέλυσε στοιχεία για 1.201 υγειονομικούς που παρακολουθήθηκαν επί 18 μήνες κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι είχαν μολυνθεί από τον αρχικό κορονοϊό, είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα επί μήνες σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν είχαν αρρωστήσει με Covid-19. Ωστόσο, όσοι είχαν πρώτη λοίμωξη λόγω παραλλαγής Όμικρον, δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα μακράς Covid-19 σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν είχαν Covid-19. Επιπλέον, μια επαναλοίμωξη με Όμικρον δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο μακράς Covid-19 ή μακρόχρονης κόπωσης.

Ο δρ. Κάρολ Στραμ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η μελέτη τους θα πρέπει να καθησυχάσει όσους μολύνονται για πρώτη φορά από τον κορονοϊό και εκείνους που είχαν στο παρελθόν αρρωστήσει εξαιτίας του.

δειτε ακομα

δειτε ακομα