Ποια είναι η εορτή της “Ημέρας του πι” που γιορτάζεται στις 14/3 – Έχει εμπνευστεί από το διάσημο σύμβολο των μαθηματικών;

Η «Ημέρα του πι» είναι ένας εορτασμός που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, προς τιμήν της μαθηματικής σταθεράς π (πι), η οποία είναι ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο κάθε κύκλου. Το 2009, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπεστήριξε τη θέσπιση της Ημέρας του πι. Επιπλέον, υπάρχει και η Ημέρα προσεγγίσεως του πι, που γιορτάζεται στις 22 Ιουλίου κάθε χρόνο, καθώς το κλάσμα 22/7 αποτελεί μία συνηθισμένη προσέγγιση του π.

Κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, οι φίλοι των μαθηματικών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την «ημέρα του πι» και την «Παγκόσμια Ημέρα των Μαθηματικών», με στόχο να αναδειχτεί η σημασία των μαθηματικών και ο ρόλος τους στον κόσμο, καθώς και η ομορφιά που υπάρχει στην επιστήμη των μαθηματικών. Το θέμα της φετινής γιορτής είναι «μαθηματικά για όλους» και γι’ αυτό διοργανώνονται πάνω από 1.700 εκδηλώσεις.

Η γιορτή της «Ημέρας του π» ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου 1988, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο φυσικός Λάρι Σόου διοργάνωσε μια εκδήλωση με στόχο να κάνει τα μαθηματικά πιο διασκεδαστική επιστήμη. Επιπλέον, η 14η Μαρτίου 1879 είναι και η ημέρα γέννησης του Άλμπερτ Άινστάιν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα