Το ρόβερ της NASA στον Άρη ανακάλυψε ένα σπάνιο τοπικό πέτρωμα στο Γκραν Κάνιον

Το ρομπότ εξερεύνησης της NASA με την ονομασία Perseverance έφτασε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Ο στόχος του είναι να εντοπίσει ίχνη παλιάς ζωής στον πλανήτη, έστω και μικροβιακής μορφής.

Ο κύριος στόχος του ρόβερ είναι να αναγνωρίσει πέτρες που τον ενδιαφέρουν σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, να τις τρυπήσει και να συλλέξει δείγματα για μελλοντική αποστολή που θα τα φέρει πίσω στη Γη για ανάλυση. Το ρόβερ βρίσκεται σε έναν κρατήρα με διάμετρο 45 χλμ. στον οποίο υπήρχε παλιά λίμνη και ποτάμια, πιθανότατα δίνοντας ελπίδες για ζωή.

Έχοντας φθάσει στην περιοχή του κρατήρα κοντά στο όρος Washburn με το όνομα “Φωτεινοί Άγγελοι”, το ρόβερ εντόπισε ένα σπάνιο ανοικτόχρωμο πέτρωμα με την ονομασία “Atoko Point”, παρόμοιο με αυτό που βρίσκουμε στο Γκραν Κάνιον.

Χαρακτηριστικά

Το πέτρωμα έχει πλάτος 45 εκ. και ύψος 35 εκ., κατασκευασμένο από πυροξένιο και άστριο. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι μεταφέρθηκε από διαφορετικό μέρος του πλανήτη μέσω ποταμού ή σχηματίστηκε υπόγεια από μάγμα πριν εκδηλωθεί στην επιφάνεια.

Οι επιστήμονες ενθουσιάστηκαν με τη γεωλογική ποικιλομορφία στον όρο Washburn και το “δώρο” που αντιπροσωπεύουν τα εύρηματα του ρόβερ. Η απόφαση αν θα συλλεχθούν δείγματα από το πέτρωμα Atoko Point θα πάρει το μέλλον της αποστολής.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας, το ρόβερ συνεχίζει την εξερεύνηση και αναμένουμε περισσότερες συναρπαστικές ανακαλύψεις στο μέλλον.

Naftemporiki.gr

δειτε ακομα

δειτε ακομα