Τεχνολογία: Πρόσωπα από ζωντανό δέρμα κάνουν τα ρομπότ πιο ανθρώπινα

Οι Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να συνδέουν ζωντανό δέρμα σε πρόσωπα ρομπότ για να προσδώσουν ρεαλιστικές εκφράσεις. Από την αντιγραφή της δομής των ιστών στους ανθρώπους προέκυψε η ανακάλυψη, σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Αν και μπορεί το πρώτο όραμα να θυμίζει ζελεδάκια ή κούκλες για crash test, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ρεαλιστικών ρομπότ που να έχουν κινητικό, αυτοεπισκευάσιμο δέρμα.

Ακριβώς όπως σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Το τεχνητό δέρμα παράγεται σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας ζωντανά κύτταρα. Είναι μαλακό όπως το φυσικό δέρμα και μπορεί να αυτοεπισκευαστεί όταν τραυματιστεί, ανέφεραν οι επιστήμονες. Η επικόλλησή του όμως αποδείχτηκε πρόκληση. Έτσι, χρησιμοποίησαν μικρούς γάντζους ως αγκυροβελόνες χωρίς όμως να βλάψουν το δέρμα κατά την κίνηση του ρομπότ.

Στους ανθρώπους, το δέρμα είναι συνδεδεμένο με τις υποκείμενες δομές μέσω συνδέσμων από εύκαμπτο κολλαγόνο και ελαστίνη. Για να απομιμηθούν αυτήν την ιδιότητα, οι ερευνητές άνοιξαν μικρές τρύπες στο ρομπότ και εφάρμοσαν ένα τζελ με κολλαγόνο για να στερεώσουν το δέρμα πάνω του. Έτσι περιφρονούν το ρίσκο ξεφλούδισματος.

Εφαρμογές στη γήρανση του δέρματος, τα καλλυντικά και την πλαστική χειρουργική

Ο καθηγητής Shoji Takeuchi δήλωσε: «Μέσω της αναπαράστασης των δομών του ανθρώπινου δέρματος, βρήκαμε τον τρόπο να ενώσουμε το δέρμα με πολύπλοκες δομές». Η ευλυγισία του δέρματος και η αποτελεσματική σύνδεση εξασφαλίζουν την ακαταμάχητη κίνηση του ρομπότ χωρίς φθορές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell Reports Physical Science, αλλά απαιτείται ακόμη χρόνος για να γίνει η τεχνολογία κοινότυπη.

Εν τέλει, η εργασία αυτή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη δημιουργία ρομπότ με ανθρωπόμορφη εμφάνιση αλλά και στη μελέτη της γήρανσης του δέρματος, στα καλλυντικά και στην πλαστική χειρουργική.

δειτε ακομα

δειτε ακομα