Ρεκόρ αύξησης των μετοχών της Meta

Συντάσσεις από τον Derek Saul

Η Meta σημείωσε νέο υψηλό στην τιμή των μετοχών της την Παρασκευή, ενδεχομένως ολοκληρώνοντας την εντυπωσιακή ανάκαμψη της εταιρείας. Αυτό συνέβη με την εποπτεία του διευθύνοντα συμβούλου της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας.

Οι μετοχές της Meta αυξήθηκαν έως και 2,2% φτάνοντας τα 384,36 δολάρια την Παρασκευή, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 384,33 δολαρίων που είχε καθοριστεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιπλέον, ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό κλείσιμο των μετοχών της στα 382 δολάρια. Αυτή η ανάκαμψη ακολούθησε μια πτώση των μετοχών κατά 77% από τις ακριανές τους τιμές το 2021 έως το ναδίρ τους το Νοέμβριο του 2022.

Η πτώση του 2021-2022 συνέπεσε κυρίως με την αλλαγή του ονόματος από Facebook σε Meta με στόχο τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της εταιρείας από τα κοινωνικά δίκτυα στο αγαπημένο «metaverse», το οποίο αποτελεί έργο πάθους του Ζούκερμπεργκ.

Παρά την αντίδραση των επενδυτών, ο τομέας επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας προκάλεσε λειτουργικές ζημίες 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Ωστόσο, η ατζέντα “ένα έτος αποτελεσματικότητας” του Zuckerberg, η οποία συνεπάγεται πάνω από 20.000 απολύσεις και μια προσπάθεια για αύξηση των κερδών, δίνει καρπούς καθώς η εταιρεία σημείωσε το πιο κερδοφόρο τρίμηνο στην ιστορία της, αποκτώντας 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μέσα στο τρίμηνο που τελείωσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Meta σημείωσε το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα του S&P 500 το 2023, με αύξηση των κερδών περίπου 200%. Οι κερδοφορίες αυτές ήρθαν μαζί με τη γενική αύξηση των μετοχών τεχνολογικών εταιρειών και του δείκτη Nasdaq. Ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος κατέχει περίπου το 13% της Meta, έγινε ακόμη πιο πλούσιος με την άνοδο της μετοχής της Meta. Η προσωπική του περιουσία ανήλθε στα 134 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, κατατάσσοντάς τον στην πέμπτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.

Η Meta βρίσκεται πλέον σε απόσταση 2% από το να επιτύχει την κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Επίσης, βρίσκεται στη θέση της έβδομης πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο, αφού η χρηματιστηριακή της αξία έφτασε περίπου τα 985 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Meta θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και του έτους στις 1 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές αναμένουν να δει την εταιρεία να παρουσιάζει την πιο κερδοφόρα χρονιά της, με καταγεγραμμένα EBITDA 72,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την FactSet.

Επιμέλεια κειμένου: Εύη Σιμοπούλου

δειτε ακομα

δειτε ακομα