«Αυτή τη στιγμή, 40% των νοικοκυριών απολαμβάνουν πρόσβαση σε οπτική ίνα, κάτι πολύ καλύτερο σε σύγκριση με το 0% το 2019. Με το πρόγραμμα Smart Readiness, στοχεύουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συνδέσουν την οπτική ίνα στα σπίτια τους. Σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε 120.000 κτίρια με υπερταχείες συνδέσεις», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε εκδήλωση για το πρόγραμμα Smart Readiness στη ΔΕΘ.
«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και των γρήγορων διαδικτυακών συνδέσεων, κάτι που είναι απαραίτητο για να βιώσουν οι πολίτες τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πράγματι, αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε χτες ότι καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες 100Mbps και άνω. Θα επιτύχουμε στόχους με συνέπεια», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
«Παράλληλα, με το Gigabit Voucher που ξεκινάει το Σεπτέμβριο, επεκτείνουμε την ευρυζωνικότητα σε όλη τη χώρα. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους εγκαταστάτες και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο σκοπός του Smart Readiness, ο οποίος είναι η αναβάθμιση της “έξυπνης ετοιμότητας” 120.000 κτιρίων μέσω σύγχρονων ψηφιακών υποδομών. Επίσης, αναλύθηκε η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.
«Μετά από την επιτυχία της εκδήλωσης στην Αθήνα, είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την τοπική κοινότητα εγκαταστατών οπτικών ινών εδώ στη Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάτες είναι κρίσιμοι για την επιτυχία του Smart Readiness και η Κοινωνία της Πληροφορίας θα τους παρέχει υποστήριξη σε κάθε βήμα, με τη βοήθεια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2025, τα προγράμματα Smart Readiness και Gigabit Voucher θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν βελτιώσει σημαντικά την ευρυζωνική κάλυψη στην Ελλάδα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δημήτρης Γιάντσης.
Στο πρώτο μέρος της ενημέρωσης, οι Βασίλης Δερμοσονιάδης και Γιώργος Μοσχονάς παρουσίασαν το πρόγραμμα και τις πρόσφατες βελτιώσεις, ενώ εξήγησαν πώς οι εγκαταστάτες μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα smartreadiness.gov.gr με 5 απλά βήματα.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι συνεργάτες του προγράμματος μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από προηγούμενες φάσεις υλοποίησης, με ομιλητές όπως οι Κυριάκος Μπακόπουλος (OTE), Μιχάλης Καλλέργης (NOVA), Αποστόλης Σωτηρόπουλος (Fiber2all) και Έλενα Ροκά (ΔΕΗ/Fibergrid).