Οι “κρυφές” στρατηγικές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών: Πώς ενσωματώνουν start-ups Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς εξαγορές

Αυτή τη στιγμή, η τεχνολογία κυριαρχείται από ένα καυτό θέμα: την generative AI και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που την αναπτύσσουν. Οι Big Tech έχουν βρει έναν έξυπνο τρόπο να επενδύουν στα ταλέντα και την καινοτομία αυτών των startups χωρίς να χρειάζεται να προχωρούν σε εξαγορές.

Microsoft, Google και Amazon κατανοούν απόλυτα ότι οι εξαγορές συνεπάγονται μήνες διαπραγματεύσεων για την επίλυση κάθε λεπτομέρειας. Ακόμα κι αν φτάσουν σε συμφωνία, οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να βάλουν «στοπ». Έτσι, οι τρεις κολοσσοί έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπους για να εδραιωθούν στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το CNBC, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων εξελίξεων είναι η συμφωνία της Google με την Character.ai, μια δυναμική startup της generative AI.

Στην ουσία, ο κολοσσός του διαδικτύου θα προσλάβει τον ιδρυτή και πάνω από το 20% του προσωπικού της startup, εξασφαλίζοντας παράλληλα άδεια για τη χρήση της τεχνολογίας τους. Αν και μοιάζει με εξαγορά, αυτό το deal έχει διαρθρωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θεωρείται. Η Google δεν είναι η πρώτη που γυρνά σε αυτή τη στρατηγική. Η Microsoft είχε προηγηθεί με τη συμφωνία της με το Inflection, ενώ ακολούθησε και η Amazon με την Adept, εξασφαλίζοντας ταλέντο και τεχνολογία χωρίς να προχωρήσει σε εξαγορά.

Αυτή η νέα προσέγγιση περιορίζει τις δυνατότητες των ρυθμιστικών αρχών να επεμβαίνουν, προσφέροντας μια διέξοδο στις startups που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα, και παράλληλα επιτρέπει στις megacaps να συγκεντρώνουν το απαραίτητο ταλέντο στην κούρσα της AI. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν αποφύγει τον έλεγχο, αλλά ίσως διατρέχουν κίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις αυξανόμενες τέτοιες συμφωνίες. Πιστεύουν ότι συμφέρουν τις Big Tech και τους ιδρυτές των startups, ενώ είναι επιζήμιες για τους μετόχους και τους εργαζόμενους. Είναι πιθανό να δούμε σύντομα όλες τις πλευρές να καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για αυτές τις «ψευδο-εξαγορές».

δειτε ακομα

δειτε ακομα