Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι η Σελήνη είναι πιο γερή από ό,τι πίστευαν

Νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η Σελήνη είναι 40 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερη από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Οι ερευνητές αναλύσανε τους κρυστάλλους ζιρκονίου που προέρχονται από την επιφάνεια της Σελήνης και υποδηλώνουν την ηλικία του φεγγαριού. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Σελήνη έχει τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμύρια ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα σεληνιακής σκόνης που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo. Τα δείγματα περιείχαν κρυστάλλους ζιρκονίου, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτοί οι κρύσταλλοι ανέκαθεν θεωρούνταν καθοριστικοί για τον προσδιορισμό της ηλικίας της Σελήνης.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από τα συντρίμμια που προέκυψαν μετά την πρόσκρουση ενός πλανητικού σώματος στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το φαινόμενο αυτό τελικά οδήγησε στον σχηματισμό της Σελήνης.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν σημαντική ανακάλυψη για την αστρονομία και προσφέρουν νέες πληροφορίες για την εξέλιξη του συστήματος μας. Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι οι κρυστάλλοι που κρατάμε στα χέρια μας είναι τα παλαιότερα απομεινάρια της Σελήνης που έχουμε βρει μέχρι στιγμής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters.

δειτε ακομα

δειτε ακομα