Ο Μάριο Μολίνα αναφέρει ότι το σημερινό Google Doodle τιμά τον εξαιρετικό Μεξικανό χημικό.

Το σημερινό Google Doodle τιμά την 80ή επέτειο της γέννησης του Μάριο Μολίνα, ενός Μεξικανού χημικού που έπεισε με επιτυχία τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να σώσουν το στρώμα όζοντος του πλανήτη. Ο Μολίνας ήταν ένας από τους ερευνητές που αποκάλυψαν πώς τα χημικά προϊόντα καταστρέφουν την ασπίδα του όζοντος της Γης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των φυτών και της άγριας ζωής από το επιβλαβές υπεριώδες φως.

Ο Μολίνας γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1943 και ήταν τόσο παθιασμένος με την επιστήμη που μετέτρεψε το μπάνιο του σε αυτοσχέδιο εργαστήριο. Σπούδασε στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Μετακόμισε στις ΗΠΑ για να διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και αργότερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Μολίνας τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1995 για τον ρόλο του στην επισήμανση της απειλής στο γήινο στρώμα του όζοντος από ανθρωπογενή αέρια που λέγονται χλωροφθοράνθρακες (CFC). Ήταν ο πρώτος γεννημένος στο Μεξικό επιστήμονας που πήρε Βραβείο Νόμπελ Χημείας. Στη σταδιοδρομία του, εργάσθηκε σε 4 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και στο Κέντρο Επιστημών της Ατμόσφαιρας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς. Στο Μεξικό, διετέλεσε διευθυντής στο «Κέντρο Μάριο Μολίνα για την Ενέργεια και το Περιβάλλον» και σύμβουλος κλιματικής πολιτικής του Προέδρου του Μεξικού, Enrique Peña Nieto.

δειτε ακομα