«Ιοί ζόμπι»: Τι είναι και γιατί οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέα πανδημική απειλή

Αυτοί οι αρχαίοι ιοί έχουν εντοπιστεί παγωμένοι κάτω από τον περμαφροστ στην Αρκτική. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να τους φέρει στην επιφάνεια, δημιουργώντας πιθανά μια μεγάλη πανδημία. Οι επιστήμονες έχουν ήδη απομονώσει στελέχη αυτών των ιών, που είναι επίσης γνωστοί ως ιοί ζόμπι. Υπάρχει ανησυχία ότι αυτοί οι ιοί ενδέχεται να προκαλέσουν νέα πανδημία από ασθένειες που προέρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Έτσι, οι επιστήμονες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο παρακολούθησης και καραντίνας στην Αρκτική, προκειμένου να ανιχνεύουν πρόωρα περιπτώσεις ασθένειας που προκαλούνται από αυτούς τους αρχαίους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το δίκτυο θα παρέχει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε μολυσμένα άτομα και θα επιχειρήσει να επιβάλλει καραντίνα με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας που προκαλούν οι ιοί ζόμπι, καθώς και την αποτροπή της απόδρασης μολυσμένων ατόμων από την περιοχή.

Εκφράσεις ανησυχίας για τις πιθανές απειλές πανδημίας από ιούς ζόμπι διατύπωσαν οι επιστήμονες Jean-Michel Claverie και Marion Koopmans. Υπογράμμισαν τον κίνδυνο που απορρέει από την ύπαρξη ιών στο περμαφροστ, αμφισβητώντας την απουσία προσοχής σε αυτή την πιθανή απειλή. Ο Claverie επεσήμανε ότι ακόμα και ιοί παγωμένοι για χιλιάδες χρόνια μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αναφέροντας την ύπαρξη γονιδιωματικών ιών ευλογιάς και ερπητοϊών, γνωστών ως ανθρώπινα παθογόνα.

Συνολικά, οι ανησυχίες των επιστημόνων περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο νέας πανδημίας που θα μπορούσε να προκαλείται από ιούς ζόμπι και η ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας και πρόληψης πριν από την ενδεχόμενη εμφάνισή της.

δειτε ακομα

δειτε ακομα