Η ιαπωνική σεληνάκατος Slim «ξύπνησε»: Αντίστεκε στους -130 βαθμούς

Η σεληνάκατος της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε ότι επέζησε της δύο εβδομάδων σεληνιακής νύχτας με θερμοκρασίες -130 βαθμών Κελσίου, ανταποκρινόμενη σε ένα σήμα από τη Γη, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa).

Το ανεπανδρωμένο Smart Lander for Investigating Moon (Slim) προσγειώθηκε γερμένος κατά 90 μοίρες τον περασμένο μήνα, με τους ηλιακούς συλλέκτες να μην λειτουργούν αρχικά λόγω της γωνίας προσγειώσεώς του. Ωστόσο, τελικά κατάφερε να πραγματοποιήσει επιστημονικές παρατηρήσεις εντός κρατήρα με υψηλή ανάλυση μετά από ενεργοποίηση των ηλιακών συλλεκτών.

Παρότι η Slim «κοιμήθηκε» ξανά με την επιστροφή του σκότους, η Jaxa εξέφρασε ανησυχίες για την επαναφορά της λειτουργικότητάς της εξαιτίας της σκληρότητας των συνθηκών στη σελήνη.

Η Ιαπωνία στοχεύει στη διερεύνηση του ανώμαλου εδάφους του νότιου πόλου του φεγγαριού, όπου έχουν ανακαλυφθεί κρατήρες που πιθανόν περιέχουν μεγάλες ποσότητες πάγου, ένα δυνητικό πόρο για μελλοντικές αποικίες και καύσιμα.

Παράλληλα, η εταιρεία Intuitive Machines και η ispace προβαίνουν σε προσπάθειες για προηγμένες αποστολές προσγείωσης στο φεγγάρι, ενώ η Jaxa συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκάλυψη νέων γνώσεων σχετικά με τον φεγγάρι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα