Η Ευρώπη σχεδιάζει data centers στο διάστημα – Πώς γίνεται;

Το ανερχόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει τη ζήτηση για data centers που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξή του.

Αναγκασμένη να εξετάσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για ψηφιακή αποθήκευση, η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να μειώσει την ενεργειακή της κατανάλωση.

Η έρευνα ASCEND (Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty), που διήρκεσε 16 μήνες, εξέτασε την εφικτότητα της δημιουργίας data centers σε τροχιά και κατέληξε σε ενθαρρυντικά συμπεράσματα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από την Thales Alenia Space με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική εφαρμοσιμότητα των διαστημικών data centers.

Σύμφωνα με τον Damien Dumestier, η ιδέα είναι να μεταφερθεί μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης από τα κέντρα δεδομένων στο διάστημα, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Η πρόκληση του «τσουνάμι δεδομένων»

Τα data centers είναι απαραίτητα για την ψηφιοποίηση αλλά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 1.000 τεραβατώρες το 2026, παρεμπιπτόντως, η κατανάλωση είναι συγκρίσιμη με αυτή της Ιαπωνίας.

Όπως εξήγησε η Merima Dzanic, οι data centers τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν τριπλάσια ενέργεια σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κέντρα δεδομένων, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση ενέργειας.

Απαιτείται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην κατασκευή και λειτουργία των κέντρων δεδομένων, όπως επισημαίνει η Dzanic.

Η μελέτη ASCEND είχε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050. Ένας νέος τύπος εκτοξευτήρα που εκπέμπει 10 φορές λιγότερα ρύπανση απαιτείται για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ η ArianeGroup εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρ’ όλα αυτά, η Dzanic υπογραμμίζει ότι η ιδέα των διαστημικών κέντρων δεδομένων είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ της βιώσιμης χρήσης ενέργειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα