«Η επέλαση των μηχανών»: Απολύσεις 4.000 ατόμων τον Μάιο λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Από την εμφάνιση του ChatGPT, που έφερε στην κορυφή των τεχνολογικών εξελίξεων την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν γραφτεί πολλά για την απειλή που συνιστά η ΑΙ για τους εργαζόμενους. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα χαθούν 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα μακρινό σενάριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Challenger, Gray και Christmas, τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν περίπου 80.000 απολύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 3.900 εξ αυτών να οφείλονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η έκθεση δείχνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο χάθηκαν περίπου 417.500 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν το χειρότερο από το 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας προκάλεσε περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια απολύσεις (στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εφαρμόστηκαν ευρεία μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας όπως στην Ευρώπη).

Η έκθεση του Μαΐου ήταν η πρώτη που συμπεριέλαβε την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο απόλυσης, με τις σχετικές περικοπές θέσεων εργασίας να σημειώνονται κυρίως στον τεχνολογικό τομέα.

Η Challenger εκτιμά ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί στο μέλλον, αν και οι εταιρείες ίσως διστάσουν να επικαλεστούν την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο απόλυσης του προσωπικού τους. Από την άλλη, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί λόγω της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόσφατα, η μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική οργάνωση για τις διατροφικές διαταραχές, η National Eating Disorder Association, επιβεβαίωσε την αντικατάσταση έξι υπαλλήλων της γραμμής βοήθειάς της με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Tessa. Αργότερα, η οργάνωση αναγκάστηκε να αναστείλει τη χρήση του Tessa, μετά από τη συμβουλή που έδωσε σε ένα χρήστη να ζυγίζεται μια φορά την εβδομάδα και να μετρά τις θερμίδες, καθώς αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να επιδεινώσουν τη διαταραχή.

δειτε ακομα