Εταιρίες όπως η X, η ByteDance και η Booking.com μπορεί να αντιμετωπίσουν το νόμο DMA

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Elon Musk, ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance και η Booking.com ενδέχεται να πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ, για να τεθούν υπό το καθεστώς αυστηρών τεχνολογικών κανόνων- τους αποκαλούμενους «φύλακες» – δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) ορίζει ότι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και 75 δισ. ευρώ (81 δισ. δολάρια) σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, θα δρουν ως «φύλακες» και θα παρέχουν μια βασική υπηρεσία της πλατφόρμας σε επιχειρηματικούς χρήστες.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες υποχρεούνται να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους να διαλειτουργούν με ανταγωνιστές τους και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους, μεταξύ άλλων υποχρεώσεων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 7 Μαρτίου.

Επίσης, δεν επιτρέπεται σε αυτές τις εταιρίες να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των αντιπάλων τους ή να εμποδίζουν τους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές.

Η αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ δήλωσε ότι έχει 45 εργάσιμες ημέρες για να αποφασίσει εάν θα ορίσει τις εταιρείες ως «φύλακες» και θα εξετάσει κάθε επιχείρημα που θα προβληθεί από αυτές.

Η ByteDance ήδη χαρακτηρίστηκε ως «φύλακας» τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αλλά το TikTok αμφισβητεί την απόφαση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αναμένεται επίσης ότι η Booking.com θα περιέλθει στο καθεστώς «φύλακα», λόγω της αύξησης των χρηστών της πλατφόρμας.

Ορισμένες άλλες μεγάλες εταιρίες, όπως η Alphabet, η Amazon, η Apple, η Meta και η Microsoft, έχουν ήδη οριστεί ως «φύλακες» βάσει της νομοθεσίας DMA.

δειτε ακομα

δειτε ακομα