Είδηση: Πρώτος ασθενής της Neuralink μπορεί να ελέγξει υπολογιστή με τη σκέψη του

Με βάση τις δηλώσεις του Ίλον Μασκ, ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ στον εγκέφαλό του από την εταιρεία Neuralink φαίνεται ότι έχει αναρρώσει και μπορεί πλέον να ελέγχει τον υπολογιστή με τη σκέψη του, καθώς είναι σε θέση να κινεί τον ποντίκι με τη σκέψη του.

Η Neuralink εφάρμοσε το πρώτο τσιπ στον εγκέφαλο του ασθενούς τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε ο Ίλον Μασκ τον περασμένο μήνα. Ο σκοπός της εταιρείας είναι να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρά τραύματα που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές, επιτρέποντάς τους να το πράττουν μόνο με τη δύναμη της σκέψης.

Παρά την πρόοδο αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα του πρώτου ασθενή. Προηγουμένως, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι αναζητούσε ανθρώπους με σοβαρές νευρολογικές αναπηρίες προκειμένου να διεξαχθούν πειράματα.

Παράλληλα, αναφορικά με τις ηθικές πτυχές της χρήσης αυτής της τεχνολογίας, διάφοροι ερευνητικοί φορείς έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια των πληροφοριών και την ανάγκη επίσημης διαφοροποίησης των πειραμάτων που περιλαμβάνουν ευάλωτα άτομα.

Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη αυτή παρουσιάζει προοπτικές, αλλά απαιτεί προσεκτική διαχείριση προκειμένου να διασφαλιστούν η διαφάνεια και ο σεβασμός στις ηθικές αρχές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα