Ανθρωπόμορφα ρομπότ προτείνονται για αστροναύτες από τη NASA

Η “Βαλκυρία”, το ανθρωπόμορφο ρομπότ της NASA (βλ. εικόνα), έχει ύψος 1,88 μέτρα και βάρος 136 κιλά, πραγματικά εντυπωσιακή φιγούρα.

Με την ονομασία της προς τιμήν των σκανδιναβικών θεοτήτων που μετέφεραν τους νεκρούς στον άλλο κόσμο, το ανθρωπόμορφο robot Valkyrie εδώ και καιρό υποβάλλεται σε δοκιμές στο Διαστημικό Κέντρο “Τζόνσον” στο Χιούστον.

Έχει σχεδιαστεί για προκλητικές αποστολές σε “υποβαθμισμένα ή κατεστραμμένα τεχνητά περιβάλλοντα”, όπως περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, αναφέρει η NASA.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους μηχανικούς, στο μέλλον ανθρωπόμορφα ρομπότ όπως αυτά θα μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα. Πιστεύουν ότι λόγω της ανθρώπινης μορφής τους, αυτά τα μηχανήματα θα μπορούσαν να εργάζονται στον ίδιο χώρο με τους αστροναύτες και να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία.

Ο Σον Αζίμι, επικεφαλής της ομάδας Επιδέξιας Ρομποτικής της NASA, δηλώνει στο Reuters ότι τα ανθρωπόμορφα ρομπότ θα μπορούσαν να αναλάβουν επικίνδυνες εργασίες όπως ο καθαρισμός ηλιακών συλλεκτών και η επισκευή του εξοπλισμού στο εξωτερικό του σκάφους.

Η NASA συνεργάζεται με εταιρείες ρομποτικής όπως η Apptronik με έδρα το Όστιν του Τέξας για να διερευνήσει πώς τα ρομπότ που σχεδιάστηκαν για επίγεια χρήση μπορούν να προσαρμοστούν για δουλειά εκτός Γης.

Η Apptronik βελτιώνει το Apollo, ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ για εργασίες αποθηκάριου, το οποίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά στις αρχές του 2025.

Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τους ανθρώπινους εργάτες είναι σαφή, ειδικά όσον αφορά την αντοχή, εξηγεί ο τεχνολογικός διευθυντής της Apptronik, Νικ Πέιν.

«Στόχος μας είναι να μείνει online το σύστημα 22 ώρες την ημέρα. Διαθέτει αποσπώμενη μπαταρία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εργάζεται τέσσερις ώρες, να αλλάζει μπαταρία, και να συνεχίζει» αναφέρει.

Με την πάροδο του χρόνου, το ρομπότ θα μπορούσε να εργαστεί σε άλλα περιβάλλοντα και τελικά να λειτουργήσει σε «μη δομημένα περιβάλλοντα» όπως το διάστημα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα