Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την Αύξηση του Ορίου Επένδυσης στην «Χρυσή Βίζα»

Σήμερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις τελευταίες προσθήκες στο νέο νομικό πλαίσιο για την αγορά της «Χρυσής Βίζας» μέσω μιας ευρείας σύσκεψης που θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η κύρια κατεύθυνση που ακολουθείται είναι η αύξηση του ορίου επένδυσης για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας», με σκοπό να ελεγχθεί ο υψηλός ρυθμός ζήτησης που παρατηρείται τελευταία, κυρίως σε περιοχές με ακίνητα υψηλής αξίας στις δύο μεγάλες αστικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων είναι η «Χρυσή Βίζα», με το πρόγραμμα να συνεισφέρει περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ το μήνα στο κρατικό ταμείο μόνο το 2023, θέτοντας σε δυσχέρεια χιλιάδες ντόπια νοικοκυριά που ψάχνουν να ενοικιάσουν κατοικίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το όριο επένδυσης για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» αναμένεται να φτάσει έως και 800,000 ευρώ, ενώ θα τεθεί ειδική έμφαση στις επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα χωρίστηκε σε δύο ζώνες, με την τιμή απόκτησης της «Χρυσής Βίζας» να διαμορφώνεται σε 250,000 ευρώ στις φθηνές περιοχές και σε 500,000 ευρώ στις ακριβές.

Η συνάντηση θα εξετάσει επίσης το θέμα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων (όπως το Airbnb) και το καθεστώς των ακινήτων που αποκτώνται μέσω της «Χρυσής Βίζας» με σκοπό την πώλησή τους στην αγορά.

Οι ανησυχίες των φορέων της αγοράς αφορούν τις προτεινόμενες αλλαγές και υπογραμμίζουν τη σημασία μιας μελέτης πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, προκειμένου να μην υποστεί η ελληνική οικονομία βλάβη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα