Ολοκληρώνεται η αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές ολοκληρώνεται έως το τέλος του 2023. Ολοκληρώθηκε ήδη η αναστήλωση του μεγάλου περιστυλίου, του προπύλου και των στοέων της πρόσοψης, καθώς και η συντήρηση των ψηφιδωτών των τεράστιων ανδρώνων που φιλοξένησαν τα συμπόσια των Μακεδόνων βασιλέων.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά από αυτοψία στο έργο, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός είχε ως στόχο την ανάδειξη ενός τεράστιου αρχαιολογικού πάρκου, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, που θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης της ιστορίας των Αιγών και της Μακεδονίας. Τα εργαζόμενα μνημεία, όπως το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το αρχαίο θέατρο και το Κεντρικό Μουσείο, συγκροτούν το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, που κατασκευάστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, ανακηρύχθηκε το 336 π.Χ. βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος ο Μέγας. Το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., αλλά τώρα η αναστήλωσή του ολοκληρώνεται και γίνεται επισκέψιμο.

Οι εργασίες αναστήλωσης του ανακτόρου πραγματοποιήθηκαν από το 2007 και χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε δύο χρηματοδοτικές περιόδους, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. Η αναστήλωση ανέβασε το αρχαίο αυτό μνημείο στα ύψη και αναμένεται να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.

δειτε ακομα