Καθηγητής Σαρηγιάννης: Περιμένουμε την αποστράγγιση των νερών για την καταγραφή της επιμόλυνσης

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ειδικευμένος στην Περιβαλλοντική Μηχανική του ΑΠΘ, τόνισε ότι για να απαντηθεί η ερώτηση σχετικά με την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και την επίδρασή της στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια καταγραφής μετά την αποστράγγιση των υδάτων.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι η καταγραφή της επιμόλυνσης δεν είναι δυνατό να γίνει επί του παρόντος, αλλά μόνο μετά την αποκατάσταση από τις λάσπες. Έτσι θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε δειγματοληψίες σε συγκεκριμένες περιοχές που μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιμόλυνσης. Αυτή η καταγραφή θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε την πιθανή εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον για τους υδροφόρους ορίζοντες.

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι υπάρχει επιμόλυνση στα λιμνάζοντα νερά λόγω της συσσώρευσης μικροοργανισμών και χημικών ουσιών, καθώς επίσης και το ζήτημα των κουνουπιών. Επομένως, είναι απαραίτητο να προβούμε σε απολύμανση και να μειώσουμε την πιθανότητα λοίμωξης.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους πληθυσμούς κουνουπιών, ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε την πραγματοποίηση ψεκασμών την περίοδο αυτή για τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης των πληθυσμών κουνουπιών και την πρόληψη λοιμωδών νόσων.

Συνοψίζοντας, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα πάρει μερικούς μήνες για την άμεση αποκατάσταση και αρκετό περισσότερο χρόνο για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

δειτε ακομα