Δελτίο ειδήσεων από το Deutsche Welle: Μονή της Χώρας μετατρέπεται σε τέμενος

Μια ακόμη αρχαία ορθόδοξη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη γίνεται τέμενος, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να παρακολουθεί τα εγκαίνια online. Το πρώην μουσείο της Μονής της Χώρας τώρα λειτουργεί ξανά ως τέμενος.

Αυτό το ιστορικό κτίριο ονομάζεται Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα και είναι αριστούργημα της Παλαιολόγιας Περιόδου.

Η απόφαση να γίνει τέμενος πάρθηκε το 2020, μετά από αναβολές, και τώρα, μετά από 4 χρόνια εργασιών αποκατάστασης, επαναλειτουργεί ως τέμενος. Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στα εγκαίνια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ιστορία του κτιρίου χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και τα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες του είναι αριστουργήματα του 14ου αιώνα.

Μετά την απόφαση για τη Χώρα, άρχισε η αποκατάσταση του κτιρίου από το ίδρυμα Dumbarton Oaks το 1948 και ολοκληρώθηκε το 1958.

Η διαδικασία μετατροπής του ναού σε τέμενος ήταν παρόμοια με αυτή της Αγίας Σοφίας, όπου η απόφαση για αλλαγή του χαρακτήρα του κτιρίου προκάλεσε συζητήσεις.

Οι πολίτες, αλλά και πολλοί τουρίστες, έδειχναν θλίψη για την εξέλιξη αυτή, αφού το μνημείο ήταν γνωστό για την υψηλή τέχνη του.

δειτε ακομα

δειτε ακομα