Βαρουφάκης τράπεζες: “Θύελλα” στο πολιτικό σκηνικό

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε ένα εναλλακτικό σχέδιο πληρωμών με το όνομα “Δήμητρα”, σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες. Το σχέδιο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και θυμίζει τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών. Το πρόγραμμα του Βαρουφάκη προβλέπει εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής. Επίσης, προβλέπει την «εκτύπωση μονάδων Δήμητρας σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Παρασκευή αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25.

«Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις που ακούω χάνονται στους διαδρόμους υπόγειων συναλλαγών, φαντασιώσεων περί προοδευτικών διακυβερνήσεων, “κυβέρνησης ηττημένων”. Προσέξτε το αυτό πολύ καλά: δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν χθες να πουν ότι “βεβαίως και δεύτεροι να είμαστε, ηττημένοι δηλαδή, θα προσπαθήσουμε, αν βγαίνουν τα κουκιά, να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25”. Και όταν ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι αυτό αποκλείεται να γίνει, σας το λέω, δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας.

Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους “πολιτική τερατογένεση”, παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μια κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε… Όμως, αυτό το ενδεχόμενο μαθηματικά πρέπει να το αποτρέψουμε, και ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο είναι με το να είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, κι αυτό θα πετύχουμε. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αυτό το οποίο άκουσα, να νοικοκυρέψουμε κι άλλο τη χώρα».

δειτε ακομα