Τσίπρας: Ας παλέψουμε ενεργά κατά της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας την ανάγκη για δράση σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις στην περιοχή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Φίλης από την Ελλάδα και Christjan Fidanovski από τα Σκόπια. Οι ομιλητές επεσήμαναν τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Συμφωνία από τη νέα Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Ο καθηγητής Φίλης υπογράμμισε την ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για τα Δυτικά Βαλκάνια και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και κοινοτήτων των Βαλκανίων. Επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφτηκε από Τσίπρα και Ζάεφ το 2018, και η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, είναι βασικά βήματα για την προσέγγιση προς την Ευρώπη.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Σε αυτή τη συνεδρίαση μίλησε και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας τη σημασία της αποφυγής εθνικιστικών αντιπαραθέσεων για τη σταθερότητα της περιοχής.

Αναγκαιότητα είναι η τήρηση της καλής γειτονίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Πρέπει να επιδιώκουμε λύσεις που θα ωφελούν αμοιβαία τους λαούς μας.

Ο Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και κάλεσε σε ενεργό αντίσταση κατά του εθνικισμού και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη για σαφή αντίληψη από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως από την ΕΕ, για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με τη Συμφωνία στην περιοχή και ειδικά στα Σκόπια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα