Το σημαντικότητα της επιστολικής ψήφου σε εκλογές

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου η Ελλάδα θα συνδεθεί με πολλές χώρες του εξωτερικού, επιτρέποντας στους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έλαβε την έγκριση από τη Βουλή, με τις ψήφους της κυβερνητικής, παρόλο που δεν απέκτησε πλήρη συναίνεση, λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης να προσθέσει την τροπολογία, επεκτείνοντας την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές.

Αυτή η ενέργεια προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία εξέφρασαν διαφωνία για την τακτική αυτή και αλλαγή στάσης απέναντι στο νομοσχέδιο. Ήταν ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει ότι η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι εγγυημένη και ότι απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να διατηρηθεί.

Θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία για το ίδιο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο μετά τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα, θεωρώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο ακόμη και στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης θα αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει την επέκταση της ρύθμισης σε αυτό το σημείο. Αν το κάνει, δεν θα υπάρχει αίσθημα αιφνιδίασης όπως υποστηρίζουν άλλα κόμματα, και δεν θα υπάρχουν κατηγορίες για πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς η θεσμική τετραετία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην αναφορά του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τότε «θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα», εμμένοντας στο ότι η απόσταση των πολιτών μπορεί να κρίνει τις πολιτικές επιλογές και συγκρίνοντας τις διάφορες προτάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ως μια “ιστορική τομή”. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει από καιρό υποστήριξη για αυτή τη ρύθμιση, λέγοντας ότι θα αλλάξει όχι μόνο την κατάσταση της επιστολικής ψήφου αλλά και τη συμμετοχή των ελλήνων ψηφοφόρων, καθώς όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν με αυτόν τον τρόπο στις ευρωεκλογές.

Εκτός από το δικαίωμα ψήφου, η επιστολική ψήφος προωθείται ως απάντηση στην αυξανόμενη αποχή που παρατηρείται σε κάθε εκλογή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια σημαντική κίνηση για την προώθηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και ότι η Επιτροπή έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την “ενίσχυση” της συμμετοχής.

Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όπου καταγράφηκε ιστορικά χαμηλή συμμετοχή, η ΕΕ ενέκρινε την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου σε κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, για την αύξηση της συμμετοχής.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι με την θέσπιση της επιστολικής ψήφου, το κράτος εκσυγχρονίζεται, συγκροτείται με πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες, συμπορεύεται με τις ευρωπαϊκές συστάσεις, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, που την πλησιάζει περισσότερο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα