Το Σχέδιο Νόμου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης ψηφίστηκε – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Το Σχέδιο Νόμου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκρίθηκε από τη Βουλή και αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/2065 της ΕΕ, γνωστού ως “Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες” ή “Digital Services Act” (DSA).

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ψηφιακού πλαισίου, προωθώντας τη συνεργασία με τους σχετικούς φορείς σε εθνικό επίπεδο.

Η DSA απευθύνεται σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και εισάγει κανόνες για τις ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως μηχανές αναζήτησης και κοινωνικά μέσα.

Έχουν ήδη οριστεί 22 μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης από την ΕΕ, μεταξύ άλλων Amazon, Google και Facebook.

Οι κανόνες της DSA προστατεύουν τους χρήστες στην ΕΕ από παράνομο περιεχόμενο και προωθούν τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Τάσσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα έως 6% των εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα, τον έλεγχο της συμμόρφωσης επιτελεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ άλλες αρμόδιες αρχές είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Με τη DSA, ενισχύεται η ασφάλεια και η προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, προάγοντας τη συνεργασία και τη διαφάνεια στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα