Το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλων σε δημόσια διαβούλευση

Ανέβηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανακοίνωση στο opengov

«Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»

Από σήμερα Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική νομική τάξη τον γάμο ανάμεσα σε δύο άτομα ανεξαρτήτως φύλου, με στόχο την εξασφάλιση της ισότητας και της νομικής προστασίας οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί επίσης ισότητα στα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που υπάρχουν ήδη.

Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της ισότητας και της εξάλειψης των κοινωνικών αποκλεισμών και διακρίσεων κατά των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι, η χώρα μας προστίθεται στη λίστα των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και οι πιο πρόσφατα όπως τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες παγκοσμίως).

Το σχέδιο νόμου, το οποίο βασίζεται στη νομοθετική πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη εγκαταστήσει την ισότητα στον γάμο (όπως η Γαλλία, η Γερμανία κ.ά.), στοχεύει να εδραιώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που σχετίζονται με αυτό, καθώς και ρυθμίσεις σχετικά με συγγενείς που έχουν στοιχεία αλλοδαπότητας. Επιπλέον, γίνονται οι αναγκαίες επεμβάσεις για την ίση πρόσβαση των ομοφύλων ζευγαριών σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, το νομοσχέδιο ενδυναμώνει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης σε υπηρεσίες. Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί έναν σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.»

Για περισσότερες πληροφορίες και για να συμμετάσχετε με τα σχόλιά σας στη δημόσια διαβούλευση, επισκεφθείτε το opengov. Η διαβούλευση θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου 2024 στις 21:00.

δειτε ακομα

δειτε ακομα