Το λυκόφως της φοβικής αριστεράς

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτονόητο και δεν είναι δυνατόν να το αποδώσουμε σε κάποιους άλλους. Η πολιτική πραγματικότητα δεν αντέχει την μετακύληση της ευθύνης σε άλλους. Ούτε οι ψηφοφόροι, ούτε τα μέλη των ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μπορούν να φέρουν ευθύνη για το αποτέλεσμα. Κανένας από αυτούς δεν επιθυμούσε να καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθέτα, όταν από το 3% ανέβηκε στο 12% και μετά στο 17%. Ήταν η αριστερά που διαμόρφωσε τους δικούς της όρους στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Έγιναν λάθη; Αν ναι, ποια ήταν τα λάθη που δεν συζητήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ; Πλέον γνωρίζουμε ότι οι νέοι ανατράφηκαν στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξέρουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να ψηφίσουν, περιμένοντας να δουν την απόφαση του κόμματός τους σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα πλήγματα για τη μεσαία τάξη στη χώρα, που αποτελεί τον πυρήνα της, περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών.

Η αυτοκριτική είναι πολύ σημαντική για την αριστερά, όπως έχει αποδειχθεί στην πολιτική ιστορία. Η αυτοκριτική αποκτά το πλήρες νόημά της όταν είναι βαθιά και ειλικρινής. Αλλιώς, γίνεται απλό γράμμα. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοκριτική ήταν πολύ ελλιπής.

Το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά ένα σαφές μήνυμα για το χώρο της κεντροαριστεράς, ιδιαίτερα για την ίδια την αριστερά. Το πολιτικό πεδίο δεν μπορεί να είναι ένας όμορος χώρος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ο ιδανικός σύμμαχος για την κυβέρνηση. Η επανάληψη των ιδεοληψιών της δεκαετίας του ’80, του ’90 και του 2000 προκάλεσε τις μεγαλύτερες ήττες της αριστεράς, που προηγουμένως κατάφερε να ξεπεράσει τα παρελθοντικά ιδεολογικά στερεότυπα και να κερδίσει έναν όλο κόσμο, για να εκτιναχθεί στα σύνορά της και να γίνει κυβέρνηση.

 

δειτε ακομα