Το Ελληνικό Κράτος στον Ευρωπαϊκό Έλεγχο για τον Δίκαιο

Την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBΕ σχετικά με τη διατήρηση του κράτους δικαίου στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στα γενικά συμπεράσματα της επιτροπής LIBE, κριτικάρεται η Κομισιόν για την υπερβολική διπλωματία στον εντοπισμό προβλημάτων με το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη, καθώς και η έλλειψη διάκρισης μεταξύ συστημικών και μεμονωμένων παραβιάσεων. Επιπλέον, εστιάζεται στην Ελλάδα ως χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις για την ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην Ελλάδα, η επιτροπή LIBE εκφράζει ανησυχία για πιέσεις που δέχονται ανεξάρτητες αρχές όπως η Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, αναφέρεται στις αγωγές εναντίον δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των ελληνικών υποκλοπών.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον τομέα του δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, καλώντας την Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καταγράφει τις απειλές και τις αγωγές εναντίον δημοσιογράφων και καταδικάζει την παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα