Τα τρία σενάρια για το μέλλον της «Αυγής» μετά τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τους εργαζόμενους

Ο Στέφανος Κασσελάκης κράτησε για πάνω από δύο ώρες την κουβέντα με τους εργαζόμενους της εφημερίδας, ενώ στην συνάντηση παρευρέθηκε και μια αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ με την πρόεδρό της, Μαρία Αντωνιάδου. Τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι, με τρία ενδεχόμενα σενάρια να είναι εν εξελίξει, ενώ η Κουμουνδούρου απέρριψε την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Κασσελάκης σε έναν εργαζόμενο της «Αυγής»: Δεν είναι από μένα η απόφαση για το κλείσιμο, λείπουν τα χρήματα για την εκτύπωση, συγνώμη που δεν σας ενημέρωσα πιο νωρίς.

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση με πιθανή αναστολή της λειτουργίας της εφημερίδας. Ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις μισθών και αλλαγές στις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων (μετακινήσεις ή απολύσεις).
  • Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη διαχείριση της εφημερίδας από τους εργαζόμενους, με παρόμοιο τρόπο όπως συμβαίνει με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ή μια συνεργασία των υπαλλήλων και του κόμματος στη διαχείριση της εφημερίδας.
  • Επιπλέον, υπάρχει το τρίτο σενάριο, το οποίο προβλέπει την εύρεση ιδιωτικού επενδυτή που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αυγής» για την ενίσχυση της οικονομικής της κατάστασης.

Φαίνεται ότι ήδη έχουν γίνει αρχικές επαφές με επιχειρηματίες και εκδότες. Το κυριακάτικο τεύχος της «Αυγής» φαίνεται να αποτελεί το «ασσο» στο μανίκι σε αυτές τις συζητήσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης περιμένει την απάντηση των εργαζομένων έως τη Δευτέρα, ώστε να συζητηθεί το θέμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εβδομάδα.

Αμφισβήτηση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι στενοί συνεργάτες που έχουν εκφράσει σκληρή κριτική για τις επιλογές της Κουμουνδούρου σχετικά με το τέλος της «Αυγής», έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα. Αναρωτιούνται εάν η ευθύνη βαραίνει μόνο τη μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος μετά το 2023 και τη μείωση των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ, ή αν παίζει ρόλο και η αύξηση των δαπανών από τη νέα ηγεσία.

Το ζήτημα τίθεται εάν οι οικονομικές εξελίξεις οδήγησαν σε νέες προσλήψεις στο κόμμα και κυρίως στα κόμματικά μέσα ενημέρωσης, με αντιφατικές απαντήσεις από την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πέραν τούτου, οι ερωτήσεις προς την ηγεσία πρέπει να λάβουν υπόψη και την προεκλογική εκστρατεία, για την οποία έχουν ακουστεί διάφορες κριτικές σχετικά με τα υψηλά έξοδα του προέδρου.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη υποστηρίζουν πως, ουσιαστικά, εξοικονομήθηκαν πολλά χρήματα από το γεγονός ότι η επικοινωνία επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν, χωρίς να χρεοκοπήσει το κόμμα για εξωτερική εταιρεία επικοινωνίας.

Υποστήριξη στους εργαζόμενους από την πρόεδρο της ΕΟΔ – «Εξοφληθούν οι μισθοί»

Συγχρόνως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), Μάγια Σέβερ, εξέφρασε την υποστήριξή της προς τους εργαζόμενους της «Αυγής».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείσει την “Αυγή”. Κανέναν. Στις 26 Ιουνίου, το ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας. Παρακάλεσα τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να εξοφληθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να αντιληφθεί την σημασία του διαθρύλειου του Τύπου στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα