Τα αγκάθια της υποψηφιότητας της Ursula von der Leyen και ο αναβαθμισμένος ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Έχουν ανοίξει οι κουβέντες για την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, αλλά ο ενιαίος τρόπος σκέψης μεταξύ των 27 χωρών δεν ήταν τόσο απλός όσο φάνηκε αρχικά. Φαίνεται ότι είναι προτιμητέα η Ursula von der Leyen για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο António Costa για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Kaja Kallas για την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Συζητείται αν ο Costa θα παραμείνει για 5 ή μόνο 2,5 χρόνια στη θέση του, με πιθανή μεταβίβαση στο ΕΛΚ στη μέση της θητείας του. Σε αυτά τα διαπραγματευτικά προσχήματα, η ενέργεια του Κυριάκου Μητσοτάκη βαραίνει την ατμόσφαιρα, όπως και των άλλων ηγετών του ΕΛΚ, όπως ο Μακρόν και ο Ρούτε.

Σε λίγες μέρες, οι χώρες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να βρουν συμφωνία για την κορυφή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, που θα έχει το τελευταίο λόγο.

Παρόλη την αναμενόμενη συναίνεση, η απαίτηση της Giorgia Meloni μπορεί να είναι προκλητική. Η πρωθυπουργός τηνίζεται με το αποτέλεσμα των εκλογών, ζητώντας ένα σημαντικό ρόλο για την Ιταλία στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα στην οικονομική κατεύθυνση.

Η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διαπραγματεύσεις αποδεικνύει την επιδραστική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, προωθώντας επίσης την ελληνική αντίληψη σε διάφορα θέματα. Ο ίδιος τονίζει ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά κυρίως τις μελλοντικές πολιτικές.

Τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα έχει κυρίως θέματα όπως η ευρωπαϊκή οικονομία, το μεταναστευτικό, η άμυνα και η πράσινη μετάβαση, που πρέπει να προστατεύσουν τις γεωργούς και όχι να τους επηρεάσουν αρνητικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικροτεί το ενδιαφέρον του ΕΛΚ για αυτά τα θέματα.

Η επιλογή του Επιτρόπου από την Ελλάδα σε κρίσιμα θέματα θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι απαραίτητο να υπάρξει συναίνεση επί τούτου, καθώς αυτό θα πρέπει να συνάδει με τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα