ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική ένδεια και εκλογική ήττα

Οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν εξηγηθεί με διάφορους τρόπους. Ανάμεσά τους, οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική ένωση των ελευθεροεπαγγελματιών και η ανάγκη επικέντρωσης των εισφορών στο εισόδημα τους. Άλλες αναφορές επικεντρώνονται στην πρόταση του κ. Τσακαλώτου για την κυκλοφορία τοπικού νομίσματος που ξεπερνά το ευρώ. Αυτές οι δήλωσεις επηρέασαν αρνητικά τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αποτελούν τον κύριο παράγοντα της μεγάλης ήττας.

Ένα από τα κύρια προβλήματα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από το μαξιμαλιστικό παρελθόν του, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ξανά το πρόσωπό του λόγω των παλιότερων αποφάσεών τους, ειδικότερα της ανάκλησης από τα μνημόνια και του κλειδώματος των τραπεζών που κατέληξε στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου.

Επιπλέον, το ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύγχρονο και συνεκτικό πρόγραμμα επιτυχώς. Επέκτεινε συστηματικά τις καταγγελίες κατά του νεοφιλελευθερισμού, κάτι που δεν αποτελεί μια θετική προγραμματική πρόταση. Οι εκλογείς αναζητούν σχέδια και προγράμματα που είναι ικανά να τους πείσουν και να τους εμπνεύσουν, όπως είδαμε στην ανάδειξη νέων κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Εν τέλει, οι αρχές και οι ιδεολογίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στις εκλογές, και είναι απαραίτητα λάθος για ένα κόμμα να μην τις υπογραμμίζει δεόντως κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών τους.

δειτε ακομα