Μέχρι πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, χρησιμοποιούσε την υποστήριξη της βάσης ως όπλο κατά των αντιφρονούντων. «Εχω την πλειοψηφία στη βάση, εκεί που έχει σημασία» δήλωνε με αυτοπεποίθηση, έχοντας δίπλα του συνεργάτες που τόνιζαν τη «χωρίς μεσολάβηση» σχέση του με τα μέλη. Συχνά προκαλούσε τους αντιπάλους του, ζητώντας τους να του βρουν αντίπαλο, υποσχόμενος ότι θα συντρίψει όποιον σταθεί εμπόδιο.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει. Τρεις σημαντικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης, ζήτησαν από τον Κασσελάκη να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος, με σκοπό να τερματιστεί η εσωστρέφεια. Μέσα από ξεχωριστές παρεμβάσεις, κάλεσαν σε νέες εκλογές από τη βάση, αμφισβητώντας την πολιτική του προεδρεύοντα, τόσο εντός του κόμματος όσο και προστατεύοντας τα συμφέροντα των μελών.
Η Όλγα Γεροβασίλη είναι μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τον Κασσελάκη, κυρίως λόγω της έντονης αντιπαράθεσής τους στο τελευταίο συνέδριο. Ως κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, έχει βρεθεί στο στόχαστρο του προεδρικού περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, από την άλλη, είναι ένας πολιτικός με σεβαστό κύρος και αποδοχή από τη βάση. Δεν ανήκε στην ομάδα των «87» και είχε καίριο ρόλο στην απόρριψη του αιτήματος του Τσίπρα για νέες εκλογές. Ωστόσο, οι σχέσεις του με τον Κασσελάκη έχουν deteriorate, με αποτέλεσμα την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά.
Ο Νικόλας Φαραντούρης αναδείχθηκε κατά την ενεργειακή κρίση και έχει εργαστεί ως μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα. Ο Κασσελάκης τον ανέδειξε σύμβουλο για τα ευρωπαϊκά θέματα, σημειώνοντας μάλιστα επιτυχία στις ευρωεκλογές με πάνω από 140 χιλιάδες σταυρούς.
Αυτή η αμφισβήτηση προς τον Στέφανο Κασσελάκη δεν προέρχεται από «εμμονικούς» πρώην αντιπάλους του αλλά από στελέχη με τα οποία έχει συνεργαστεί πρόσφατα. Αυτό υποδεικνύει ότι η αμφισβήτηση έχει πιο ευρεία πολιτική διάσταση, αναδεικνύοντας ενδεχομένως τις αδυναμίες του προεδρικού επιτελείου.